Fontos tudnivalók

Amit a vérvétel előtt feltétlenül tudni kell

Feltétlen éhgyomri paraméterek:

Vércukor, Vérzsírok [koleszterin, triglicerid, HDL, LDL], Májfunkció, Ionok [kálium, nátrium, kalcium, foszfát, magnézium], Vas, éhgyomri vércukor + inzulin, illetve inzulinrezisztencia vizsgálat.

Egyéb vizsgálatokhoz /pl. hormonok, vizeletvizsgálatok, stb./ nem szükséges éhgyomri vérvétel, így a vizsgálatok elvégzése előtt fogyaszthat ételt, italt is, ugyanakkor törekedni kell a könnyed étkezésre. Általánosan elfogadott, hogy laborvizsgálat előtt ne terheljük túl a szervezetet zsíros, szénhidrát dús ételekkel, szénsavas/cukros italokkal. A koffein, alkohol is sok mindenre befolyással lehet.

A vizsgálatot megelőző este már ne fogyasszon szénhidrát dús, zsíros, fehérjében gazdag ételeket, mivel ezek befolyásolhatják az eredményeket!

Vizet, cukormentes folyadékot lehet, sőt ajánlatos is fogyasztani, [2-3 dl] főleg a vizsgálat előtti időszakban, reggel is! Kávé, tej, kakaó nem ajánlott!

Az éhgyomri vérvétel azt jelenti, hogy a mintavétel előtt kívánatos a min. 12 órás éhezéses állapotot létrehozni, egyéb vérvétel esetében javasolt könnyű reggeli fogyasztása, és szintén fontos a folyadékbevitel.

A mintavételt megelőző tartós alkoholfogyasztás hatására egyes paraméterek érzékenyen változhatnak, valamint befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. A dohányzás a laboratóriumi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja [pl. magasabb CEA érték mérhető, és különösen lipidpanel esetén a szabad zsírsavak szintje megemelkedik, ezért tévesen emelkedett vérzsír értékek tapasztalhatók].

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést. [GOT, LDH, CK STB.] Mindennemű sport, házimunka is mely izomlázzal jár, emeli ezen enzimek értékét, de még az izomba adott injekció is.

Szérumhúgysav-koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt [vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható].

Fogyókúra esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása. A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérje tartalmától. Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket.

A gyógyszereket előírás szerint be kell venni, kivéve akkor, ha az orvosa másképp nem rendeli.

Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt. A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.

A vérvétel invazív beavatkozás, a leggyakoribb szövődmények a hematóma [vérömleny] és a phlebitis [vénagyulladás]. Ennek elkerülése érdekében a vérvétel után, a tűszúrás helyét 3-5 percen keresztül a kapott vattával, kézzel nyomva kell tartani [könyököt nem behajlítva]. Ezzel biztosítva a vérzés csillapítását, valamint egyéb szövődmények kockázatának csökkentését.

Időpontkérés a laboratóriumba

Laborvizsgálatokra a leggyorsabban az online rendszeren keresztül tud időpontot foglalni.

Az online rendszeren való jelentkezéssel Ön elfogadja az ÁSZF-et, az Adatvédelmi szabályzatot, és Hozzájárul a vizsgálatok elvégzéséhez.

Ha csak vizelet- vagy csak székletvizsgálatot szeretne végeztetni a laboratóriummal, akkor nem kell időpontot foglalnia, hanem egyszerűen el kell juttatni a mintát a laboratóriumba.

Kivételes esetben e-mailben történő egyeztetést követően, minden szükséges eszközzel elő tudunk készülni az Ön vizsgálatára.

Az időpontfoglaláshoz nem feltétel a beutaló. A lefoglalt időpontban fogadjuk. A leleteket a megadott E-mail címre küldjük. A levett vérmintát 72 óráig tároljuk, így ebben az időintervallumban van lehetőség plusz vizsgálatok elvégzésére újabb vérvétel nélkül.

A laboratóriumi vizsgálat kiválasztása

Ha már mindenképp szeretnének laboratóriumi vizsgálatokat végeztetni, akkor el kell döntenie, hogy egészséges, panaszai vannak, vagy kontroll vizsgálatot szeretne kérni.

Sok vizsgálat közül választhat attól függően, hogy csak egy régebbi eltérő eredményt szeretne megismételni, vagy egy éves szűrést szeretne gyorsan letudni vagy bővített állapotfelmérést szeretne elvégeztetni.

A panaszokkal élőknek speciális vizsgálatokat kínálunk, ami a civilizációs ártalmak okozhatnak. Igyekeztünk a vizsgálati palettát úgy kialakítani, hogy az adott problémát első körben ki tudjuk vizsgálni, majd a lelet ismeretében akár további laborvizsgálatot tudjunk ajánlani, vagy egyenesen szakorvoshoz irányítjuk a pácienst.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a laboratóriumi vérvizsgálatok nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást, ezért a laboratóriumban nem állítunk fel diagnózist és kezelési tervet sem. Ez mindenkor a beteget kezelő háziorvos vagy szakorvos feladata, miután minden információ a birtokában van.

Egy laborvizsgálati eredmény nem jogosítja fel a laboratóriumi szakembereket arra, hogy megmondja, mi lehet a páciens baja. Maximum útirányt adhat a betegnek, hogy a kapott laboreredmény alapján mely orvost javasolt felkeresni. De ez is leginkább a magánlaborokban működik, kevésbé az állami intézményekben. Olykor a betegek azt mondják, hogy a laboratórium dolgozói nem mondják meg, mi a baja. Nem, és nem is tehet ilyet, mert ezt törvényileg szabályozzák. Nincs ilyen jogköre a magyarországi laboratóriumoknak, de őszintén csak egy laboreredményből hogyan alkossunk véleményt, ha a beteg panaszait, anamnézisét nem ismerjük?

A laborvizsgálat rendkívül hasznos, de nem mindenható. Számos kérdésre választ ad az orvos számára, akár negatívnak tűnik egy lelet, akár van benne eltérés. Mindig összefüggéseiben kell megvizsgálnunk azt, és mindent összevetve kaphat a beteg diagnózist, majd annak ismeretében kezelési tervet.

Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy a kapott eredményeket ne hasonlítsák össze más laboratórium által kapott eredményekkel, hiszen sem a tárgyi sem a személyi feltételek nem egyformák a laboratóriumokban. Ugyanakkor az egyes módszerek, reagensek, automaták és a normál értékek sem egyeznek meg feltétlenül. Az eredmények egy aktuális állapotot mutatnak egy adott pillanatban. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek napszaki ingadozást mutatnak, de az okok tárháza kimeríthetetlen.

A laboratórium szakdolgozói nem hívatottak arra, hogy eldöntsék azt, hogy Önöknek milyen vizsgálatra van szükségük. A laboratórium szakdolgozói hivatottak, hogy vizsgálatokat végezzenek egy betegség vagy állapot gyanúja esetén. A vizsgálatokkal meg tudjuk támogatni az orvost kétségeiben. Az, hogy Önnek mire lehet szüksége arra sem telefonon, sem írásban nem tudunk válaszolni, pont azért, mert felelősséggel tartozunk Önök és a munkánk iránt is. A „téves” vizsgálati ajánlással hátráltatjuk, hogy Önök mielőbb megfelelő szakorvosi ellátásban részesüljenek.

Az eredményeket megpróbáljuk a vállalt határidőre elkészíteni, de a labormunka során a tervezések ellenére számos olyan nem várt probléma állhat elő, ami keresztülhúzza a számításokat. Lehetnek munkaerő kiesések, géphibák, és számos olyan technikai probléma, amit nem lehet előre látni. Ráadásul vannak olyan vizsgálatok, amiket hetente/kéthetente vagy akár havonta végzünk. Az, hogy ezen belül melyik napon tudjuk feldolgozni, előre nem lehet megmondani. Minden attól függ, hogy adott napon mi és hogyan áll rendelkezésre.

Kérem, várjanak türelemmel!