Általános vizsgálatok


Gyors jelentést kaphat szervezetének aktuális állapotáról. Mire érdemes figyelni, hogy fitt maradjon!

Tájékoztató az általános vizsgálatokról

Éves szinten elvégzendő vizsgálatok. Az általános laboratóriumi vizsgálat a leggyakoribb, a vér vizsgálata során jellegzetes eltérést mutató betegségek korai felismerésében nyújt segítséget. Ezek a rendellenségek ritkán, és már csak súlyos esetben okoznak bármiféle panaszt vagy tünetet, tehát a vizsgálatokat nem csak egy betegség határozott gyanújának fennállása esetén érdemes elvégeztetni, hanem a szervezet állapotának felmérésére akár évente többször is. A népesség jelentős részét érinti a szénhidrát- és lipid anyagcsere valamilyen szintű rendellenessége. Erre utalhat például a vércukor, az összkoleszterin, a HDL, az LDL és a trigliceridek szintjének eltérése. Az anyagcsere központi szerve a máj, amelynek a működését olyan további paraméterek segítségével mérhetjük fel, mint a májenzimek. A vese állapotának felmérésére szolgál az általános vizeletvizsgálat mellett a vér karbamid és kreatinin szintjének, illetve a glomeruláris filtrációs rátának a meghatározása.

A vasháztartás vizsgálata különösen fontos, mivel a vashiányos vérszegénység gyakori jelenség. A vérszegénység egyéb formái is világosan látszanak a vér alakos eleminek vizsgálatából. Mi több, a teljes vérkép vizsgálata a vérképző rendszer számos egyéb (akár daganatos) elváltozásának korai felismeréséhez is hozzájárulhat, illetve a köszvényhez is szorosan kapcsolódó húgysav mérés. Továbbá az agyalapi mirigy által termelt TSH-val lehet a pajzsmirigy működésére
következtetni.

A vizsgálatok által leellenőrizzük a szervezet egészségi állapotát. Olyan létfontosságú szervek működését vizsgáljuk, mint a máj, vese, hasnyálmirigy, epe, gyomor, szív, vérképzőrendszer, immunrendszer, gyulladás, a szénhidrát háztartás zavara, zsíranyagcsere/ érelmeszesedés, vagy épp pajzsmirigy probléma, illetve vérrögképződéssel járó állapot is kiderülhet ebből a széles körű vizsgálatokból. Az általános vizsgálatokkal számos, a szervezetben zajló kóros állapotra derülhet fény. Ezekre a vizsgálatokra szükség lehet minden korosztály számára.