Endokrinológiai vizsgálat


Fáradtság, drasztikus súlyváltozás, hangulatingadozás, pánik, depresszió, idegesség, hajhullás, akne, ciklus zavar vagy hirtelen szomjúságérzés kínozza, akkor hormonszintje nem ideális.

Tájékoztató az endokrinológiai vizsgálatról

Az endokrinológia, az endokrin rendszer vizsgálatával foglalkozó tudomány. Az endokrin rendszer a szervezetben található hormontermelő mirigyek hálózata, amelyek nemcsak hormonokat termelnek, de egyúttal szabályozzák a sejtek vagy a szervek működését. Az endokrin rendszer a belső elválasztású [endokrin] és a külső elválasztású [exokrin] mirigyekből áll. Az endokrin mirigyek a hormonokat közvetlenül a vérbe, a közvetlenül a véráramba juttatják, míg az exokrin mirigyek a hormonokat közvetlenül a csatornákba választják ki. Külső elválasztású mirigyek például a faggyú-, emlő-, nyál- és az emésztőmirigyek.

A hormontermelő endokrin mirigyek:

 • Agyalapi mirigy (hipofízis)
 • Hasnyálmirigy
 • Tobozmirigy
 • Csecsemőmirigy
 • Pajzsmirigy
 • Mellékpajzsmirigy
 • Mellékvese
 • Petefészek
 • Here

Az endokrin rendszer betegségéinek nincsenek jól meghatározott specifikus csoportjai. A jelentkező tünetek nagyban függnek az endokrin betegség fajtától, és a beteg állapotának súlyosságától.

Néhány a jellemző tünetek közül:

 1. Fáradékonyság
 2. Álmatlanság, alvászavar
 3. Indokolatlan hideg- vagy meleg-érzet
 4. Indokolatlan súlygyarapodás vagy fogyás
 5. Depresszió, hangulati változások, koncentrációs zavarok, ingerlékenység
 6. Izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, gyengeség és merevség
 7. Menstruációs problémák 8. Bőrszárazság, repedezett köröm
 8. Székrekedés, hasmenés, bélpanaszok
 9. Vízháztartási zavar
 10. Növekedési zavar
 11. Szívritmuszavarok
 12. Csökkent libidó, potencia zavar
 13. Vérnyomásproblémák

Az endokrin rendszert alkotó hormontermelő mirigyek az általuk termelt hormonok segítségével irányítják és szabályozzák a szervezet működésének folyamatait, mint például az anyagcserét, a légzést, a vérkeringést, a testhőmérsékletet, és a terhességet. Ha ebben a rendszerben túl sok, vagy túl kevés hormon képződik, akkor a korábbi egyensúly felborul és jelentkeznek a betegség tünetei.

Főbb rendellenességek:

 • Pajzsmirigy alul-működés [hipotireózis]: amikor a szervezet nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormont.
 • Pajzsmirigy túlműködés [hipertireózis]: esetén a pajzsmirigy sokkal több hormont termel, mint amennyit a szervezet igényel.
 • Cuhsing kór: a túlműködő mellékvese vagy agyalapi mirigy túl sok kortizolt termel,
 • Gigantizmus, akromegália: túlzott növekedési hormon termelés
 • Mellékvese-elégtelenség [Addison kór]: mellékvesék nem képesek elegendő mennyiségű kortizolt és aldoszteront

Az endokrin betegségek vizsgálata a családi-anamnézis felállításával, a panaszok és egyéb tüneteket megismerésével és egy alapos fizikális kivizsgálással kezdődik.

A hormonszint ellenőrzésére laborvizsgálat [vér- és vizeletvizsgálat] történik. A vizsgálatok eredményei alapján történhetnek pajzsmirigy, nőgyógyászati, hasi, ér, emlő, nyaki, lágy-rész ultrahang vizsgálatok.

Amennyiben szükséges az endokrinológus további képalkotó vizsgálatokat is végezhet [mammográfia, MR, CT].

Azendokrin betegségek kezelése teljes mértékben a betegség típusától függ. Többsége hormonterápiával és hozzákapcsolódó diétával történik, de szükséges lehet az izotópkezelés vagy sebészeti beavatkozás is.

Az endokrin betegségek kialakulásának megelőzésére jelenleg nincsenek jól bevált módszerek. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testedzés, az immunrendszerünk védelme és a stressz lehető legalacsonyabb szintre csökkentése, segít a betegségek kialakulásának megakadályozásában. Néhány betegség genetikailag örökölhető, ezért akiknél ez előfordult, azoknak fokozattan figyelni a szűrővizsgálatokon való folyamatos megjelenésre.