Tumor-markerek vizsgálata


Az új biomarkerek felismerése és kombinálása jelentős mértékben segítheti a személyre szabott terápiák egyre intenzívebb fejlesztését és egyre szélesebbkörű elterjedését.

Tájékoztató a tumor-markerek vizsgálatáról

Az orvostudomány régi törekvése, hogy a rosszindulatú daganatos betegségeket korán felismerje, majd a gyógykezelés során a beteg állapotát folyamatosan kövesse.

Tumor-marker minden olyan anyagot, amely a daganatban jelen van, a daganat termeli vagy a szervezet válaszaként keletkezik s mely a daganat normál sejttől történő elkülönítésére használható, illetve a daganat jelenlétét igazolja különböző testnedvekből vagy szövetekből.

Szűrésre nem alkalmasak, mert 109 tumorsejt szükséges ahhoz, hogy kimutatható állapotban legyenek.

A magas álpozitivitás miatt emelkedett értéket eredményezhetnek esetenként gyulladásos betegségben [pl.bronchitis, hepatitis, gastritis, pancreatitis], metabolizmus és kiválasztás zavara esetén májbetegségekben [AFP,CA 15-3, CEA, CA 19-9, CA 125], rectális digitális vizsgálat [PSA] és terhesség esetén [AFP,CA 125], menstruáció, endometriosis [CA 125] veseműködés zavara [CA 15- 3, CA 19-9, CEA, PSA, CA 125], therápiás beavatkozások, -műtét -kemotherápia járulékos hatása, vészes vérszegénység, illetve a herpes simplex vírus okozta betegség akut stádiuma, degeneratív megbetegedések miatt, és nekrotikus folyamatok esetén.

Ugyanakkor álnegatív lehet az eredmény, ha kevés a markert termelő tumorsejtek száma [sejten belül marad vagy a felszínén], ha részleges a kiválasztás, immunkomplexek képződnek, felgyorsult lebomlás vagy ürülés esetén, rossz marker választása esetén.

Nem specifikusak kizárólag egyetlen tumorlokalizációra, bár az érzékenység mértéke sem egyforma. A már felismert daganatos folyamatok követésére a terápia hatékonyságának és a betegség prognózisának megítélésében hasznos. A markerszint nagy pontossággal előbb jelzi a visszatérő vagy áttétképző daganatot, mint a klinikai tünetek.

Valamennyi tumor-marker esetén megkülönböztetünk szürke zónát, amely által elkülöníthető a kóros illetve a jóindulatú állapot.

A következő ábrán az egyes tumor-markerek láthatók, amelyek kiválasztása ajánlott bizonyos betegségek monitorozására.

Kombinációk alkalmazása nagyban növeli a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének a hatékonyságát.

A szűrés különösen ajánlott, amennyiben a családban, vérrokonok között előfordult már mellrák, esetleg más nőgyógyászati daganat.

A korán jelentkező első menstruáció, a szokásosnál későbbi klimax, a klimaxos panaszok kezelésére kapott ösztrogén tartalmú kezelés fokozott kockázatot jelent, ugyanúgy, mint a gyermektelenség, vagy a késői életkorban született [30 éves kor után] első gyermek.

Ugyanakkor az önvizsgálat jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – minden nőnél minden hónapban!